V čem uskladnit ovoce a zeleninu na zimu

Mít záhony se zeleninou a ovocné stromy na vlastním pozemku je k nezaplacení. Jistě, že tím ušetříte nějaké peníze a v současné době, kdy ceny potravin vyšplhaly na takřka neúnosnou mez, je každá koruna dobrá, ale ve hře je ještě něco jiného – vypěstujete si s láskou vše tak, aby plodiny nebyly zasaženy chemickými hnojivy, […]


Mít záhony se zeleninou a ovocné stromy na vlastním pozemku je k nezaplacení. Jistě, že tím ušetříte nějaké peníze a v současné době, kdy ceny potravin vyšplhaly na takřka neúnosnou mez, je každá koruna dobrá, ale ve hře je ještě něco jiného – vypěstujete si s láskou vše tak, aby plodiny nebyly zasaženy chemickými hnojivy, pesticidy a herbicidy. Výhodou některých odrůd jablek a hrušek je i to, že je lze uskladnit na zimu do vhodných skladovacích prostor, nejčastěji do sklepa, kde tamní teplota nepřesáhne 15 stupňů Celsia a zároveň neklesne pod bod mrazu. A pokud k tomu přidáte ještě úrodu zelí, mrkve, červené řepy a brambor, máte na zimu zásobu vitamínů mnohem lepší, než od špičkových farmářů.

úroda švestek

Kromě vhodného sklepení musíte mít zajištěné i skladovací a přepravní nádoby. Dříve bývalo zvykem využívat klasické dřevěné přepravky, byly k mání v obchodech s ovocem a zeleninou a lidé si je uschovávali ve sklepě třeba dvacet let. Jenže dřevo poměrně rychle stárne, nasává vlhkost a nečistoty a pro skladování zemědělských komodit se příliš nehodí, protože je může kontaminovat plísní a hnilobou. Mnohem výhodnější jsou plastové stohovatelné boxy.

ovoce a zelenina

Stohovatelný box je perforovaná bedna, do jejíchž útrob lze umístit jakékoli druhy ovoce či zeleniny, kromě těch, co by se otvory protáhly, tedy například rybízu nebo jahod. Přepravky lze využívat i k transportu vaší sklizně na trh nebo pokud jí chcete obdarovat vaše příbuzné.

Čištění – obrovskou výhodou plastových beden jakékoli velikosti, tvaru i barvy je schopnost udržet je čisté po celou dobu skladování plodů. Doporučujeme zpočátku, den před sklizní, přepravky vytáhnout ven na sluníčko, připravit si kbelík s teplou vodou, trochou octa a jedlé sody, důkladně je všechny vykartáčovat, opláchnout studenou vodou z hadice a nechat pod širým nebem oschnout.