Pravidelné pití čaje může mít velmi příznivé dopady na naše zdraví. To se ví již po staletí. Mnoho století zpět se čaje používaly jako prostředek přírodní medicíny a ne jinak je tomu i teď. I když máme medicínu na tak vysoké úrovni, o které se našim předkům ani nezdálo, hodně lidí dává stále přednost léčení pomocí přírodních prostředků, které zahrnují i čaje.
Jaké výhody tedy čaje mají?
Bílý čaj
Bílý čaj je nejméně zpracovávanou odrůdou čaje. To ale neznamená, že by jeho účinky byly o něco horší, než u jiných odrůd. Dle výzkumů může být účinným bojovníkem proti rakovině. Je také dobrý pro naše zuby, díky vysokému obsahu fluoru. Ze všech základních odrůd čaje má taky nejnižší obsah kofeinu, takže je vhodný i na odpolední a večerní popíjení.
Černý čaj
Černý čaj se vyrábí stejně, jako zelený čaj, ale jeho listy oxidují a fermentují. V černém čaji se nachází vysoký obsah kofeinu. Bojuje proti zánětům, podporuje imunitní systém. Jeho použití je i zevní, vychlazený zelený čaj snižuje otoky a působí proti kožním vyrážkám.
Zelený čaj
Zelený čaj je nejspíš nejpopulárnější a nejrozšířenější druh čaje. Má vysoký obsah flavonoidů, které podporují zdraví kardiovaskulárního systému a udržují nízkou hladinu špatného cholesterolu v krvi. Taktéž podporují metabolismus a obsahuje plno antioxidantů. Obsahuje kofein, ale menší množství, než čaj černý.
Oolong čaj
Čaj oolong pochází z Číny, a vyrábí se ze stejné rostliny, jako zelený a černý čaj. Rozdíl je pouze ve zpracování. Oolong má v sobě spoustu důležitých látek, včetně aminokyseliny, který zvyšuje úroveň naší pozornosti. Pravidelná konzumace může sloužit také jako prevence proti kognitivním onemocněním.
Čemu se v čaji naopak vyhnout? Bubble tea a čajové latte z kavárenských řetězů. Tyto nápoje mají s pravým čajem máloco společného. Nemají žádnou výživovou hodnotu, a jsou přecpané cukrem a zbytečnými kaloriemi.